Saturday, March 30, 2013

Vanilla Panna Cotta with Strawberry Sauce


So, here's a simple, easy and quick recipe for those stressful times when you're in a hurry and running out of ideas in a messy kitchen. You can add pretty much whatever flavour you want, enriching it with a more personal touch to the panna cotta, depending on your likes - chocolate, strawberry, plain, etc. I picked vanilla! This is an Italian dessert and, as a sucker for all things Italian, I must recommend you to try the delicious home made panna cotta!

For the panna cotta:
  • 3 gelatine leaves
  • 250ml milk
  • 250ml crème fraiche
  • 1 vanilla pod
  • 25g sugar
 
For the sauce
  • 175g sugar
  • 175ml water
  • 250g strawberries
 
To serve
  • fresh mint leaves 
1. For the panna cotta, soak the gelatine leaves in a little cold water until soft.
2. Place the milk, cream, vanilla pod and seeds and sugar into a pan and bring to a simmer. Remove the vanilla pod and discard.
3. Squeeze the water out of the gelatine leaves, then add to the pan and take off the heat. Stir until the gelatine has dissolved.
4. Leave the mixture to cool. Place into the fridge for at least an hour, until set.
5. For the sauce, place the sugar, water and strawberries into a pan and bring to the boil. Reduce the heat and simmer until the sugar has dissolved. Blend the sauce until smooth.
6. To serve, spoon over the sauce and garnish with a sprig of mint.
 

 
Eis uma receita simples, fácil e rápida para aquelas horas de stress apressado numa cozinha caótica quando se esgotam as ideias para a sobremesa. Podem adicionar qualquer sabor que quiserem, enriquecendo a panna cotta com um toque mais pessoal, consoante o vosso gosto - chocolate, morango, café, etc. Eu fiquei-me pela baunilha! Esta é uma sobremesa italiana e, como fanática que sou por tudo o que seja italiano, obrigo-me a recomendar-vos que experimentem esta panna cotta caseira - deliciosa!
 
Para a panna cotta:
  • 3 folhas de gelatina
  • 250ml leite
  • 250ml crème fraiche
  • 1 vagem de baunilha
  • 25g açúcar
Para o molho:
  • 175 açúcar
  • 175ml água
  • 250g morangos
Apresentação:
  • folhas de hortelã






1. Deixem as folhas de gelatina de molho em água fria até amolecerem.
2. Colocar o leite, o crème fraiche (ou natas), vagem de baunilha e açúcar numa panela e esperar até que levante fervura.
3. Enxaguar as folhas de gelatina, adicioná-las ao conteúdo da panela agora retirada do lume, e mexer bem até que se dissolvam.
4. Deixar a mistura arrefecer e manter no frigorífico até que solidifique.
5. Para o molho, misturar o açúcar com a água e os morangos numa panela até ferver. Manter em lume brando até que o açúcar dissolva e o molho fique homogéneo.
6. Ao servir, adicione o molho de morango e decore com uma folha de hortelã.

5 comments:

  1. aiiii, que bom. já comia umas quantas

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  2. Muito simples e muito bom! ...E que lindas folhas de hortelã, não são?...:-)

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  3. adoro! costumo fazer mas com a mistura d frutos vermelhos congelados!mas com os moranguinhos frescos deve ser ainda melhor!

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